Tuesday, February 2, 2016

NOVOMEŠKI ODGOVORI: MAJDA PUNGERČAR, muzejska kustosinja

Majda je ena izmed najboljših poznavalk novomeške preteklosti, a tudi pozorna spremljevalka novomeške sedanjosti. Zgodovino mesta poklicno preučuje v Dolenjskem muzeju, kjer je že vrsto let zaposlena in kjer je pripravila že dolgo vrsto razstav in publikacij, ki tudi širši javnosti pomagajo obogatiti znanje o svojem zgodovinsko velikem mestu.

Foto: Tomaž Levičar, 02/2013

Kdo vam je izbral ime in zakaj takšno?
Moja mama je izbrala ime po svoji sestrični, ki ji je bila ljuba.

Kje živite?
Živim na Radovlji pri Šmarjeti, od koder izhaja moževa družina.

Kje bi radi živeli?
V šali rečem možu, da sem potrebovala kar nekaj časa, da sem se udomačila v novem okolju, ampak sedaj si pa ne želim nikamor drugam.

Vaš najljubši delček Novega mesta in njegove okolice?
Rada imam reke, soteske, vodo in zato so mi zelo všeč obrečna mesta. Prav zaradi lege ob reki Krki in še na tako slikovitem okljuku je Novo mesto tako čarobno. Krka in predeli ob njej so mi všeč. Okolica mesta je vsa slikovita in če že moram izbirati, bi se odločila za sotesko Klevevž in Gorjance.

Foto: Tomaž Levičar, 02/2013

S kje je za vas najlepši pogled na Novo mesto?
Če prihajamo peš iz Bršljina čez Marof se nenadoma odpre pogled na mestno jedro na Krkinem okljuku. Večkrat pomislim, da je bila do konca 19. stoletja ta pot glavna prometnica iz Ljubljane in prišleke je gotovo prijetno presenetil nenaden pogled na mesto.

Kateri je vaš najzgodnejši prijeten spomin v zvezi z Novim mestom?
V Novem mestu sva prvič skupaj zaživela z možem, tu sta se rodila najina otroka in tu smo preživeli prvih sedem let našega življenja. Bili smo veliko zunaj na sprehodih ob Krki, v Portovalu, na Marofu in Ragovem logu. Obiskovali smo otroške in kino predstave. Kremšnite v slaščičarni na trgu in ribe v Ribji restavraciji so nam polepšali izbrane dni. Kmalu sem dobila tudi službo v Dolenjskem muzeju in sicer področje mestne zgodovine, ki me je najbolj privlačilo že v času študija. V tem času sem vzljubila Novo mesto in vesela sem, da tukaj delam in se vsak dan vračam.

Kaj pogrešate iz novomeške preteklosti?
Glede na to, da proučujem preteklost Novega mesta in si s pomočjo različnih virov ustvarjam neko sliko določenega časa, bi rekla, da pogrešam življenje ob reki Krki - torej kopališča, čolnarjenje in zabave na reki. Perišča niti ne, ker sem hvaležna iznajditelju pralnega stroja. Če pa se vprašanje nanaša na čas mojega bivanja in dela v mestu pa morda Ribjo restavracijo.

Kaj si želite v novomeški prihodnosti?
Menim, da so vse rešitve v ljudeh, a ne samo v posameznikih pač pa v skupini ljudi, ki zasedajo določena mesta v politiki, gospodarstvu, kulturi itd in nekako prepoznajo smer dolgoročnega delovanja za javno dobro nekega kraja in ljudi. Kot konjska vprega, ki istočasno povleče voz v isto smer – torej v ljudem prijazno mesto za delo in bivanje.

Kateri je najbolj romantičen predel v Novem mestu?
Pot od dvorišča Dolenjskega muzeja do Brega in prehod med breškimi hišami po stopnicah do sprehajališča ob Krki in naprej pod Bregom proti Loki.

Kakšen nasvet bi dali tujcu-turistu, ki prihaja v Novo mesto?
Tujcem svetujem postanek ob stolni oziroma kapiteljski cerkvi od koder je lep pogled na Gorjance, Rog in mesto, potem obisk Dolenjskega muzeja in od tu sprehod do ulice za breškimi hišami in potem spust po stopnicah do Krke, od koder je lep pogled na Breg in istočasno omogočen vsaj kratek stik z reko. Od tu je le še kratek vzpon do Glavnega trga, ki bo enkrat v prihodnosti gotovo spet srce Novega mesta, kot je že nekoč bil.

Foto: Tomaž Levičar, 02/2013

Foto: Tomaž Levičar, 02/2013

Foto: Tomaž Levičar, 02/2013

Kateri kulturni dogodek v Novem mestu vas je v zadnjem letu najbolj navdušil ali navdahnil?
Muzejska poletna noč je vsako leto posrečen dogodek , k čemur pripomore vsebina, letni čas in lepo okolje muzejskega dvorišča. Lani je k vzdušju pripomogel še fotograf in njegova pomočnica v noši iz konca 19. stoletja. Obiskovalci so se lahko fotografirali v meščanskem salonu po navodilih mojstra fotografije.

V katere novomeške trgovine najraje zahajate?
Nakupujem v različnih trgovinah po potrebi in ne prav z velikim navdušenjem.

Kateri so vaši najljubši novomeški gostinski kotički?
Obožujem kavo in grem rada na kavo v Kavko, k Vidi, k Vodnjaku, v Čajarno in Totalček.

Kateri je po vašem mnenju najbolj zanemarjen del Novega mesta?
Šance, ki so edini sklenjeni del srednjeveškega obzidja, pa ne najdemo sredstev, da bi ga obnovili in ohranili. Lažje se je zgražati nad našimi predniki, kako so dovolili, da je propadlo toliko arhiva, mestnih hiš, stanovanjske opreme itd, mi pa prav zdaj ne ravnamo prav nič bolj odgovorno z res pomembno mestno dediščino.

Foto: Tomaž Levičar, 02/2013

Kaj Novomeščani premalo cenijo?
Naravne in kulturne danosti Novega mesta in okolice. Pogosto slišim, da se v Novem mestu nič ne dogaja, da nimaš kam iti, kaj početi itd. To še zdaleč ni res, samo odločiti se je treba in odpraviti od doma. Imamo številne možnosti za rekreacijo in obisk kulturnih prireditev. Te pripravljajo institucije kot denimo Dolenjski muzej, Knjižnica Mirana Jarca, KC Janeza Trdine itd kot tudi številna društva z različnih področij.

Kaj Novomeščani preveč cenijo?
Tega pa res ne vem. Imam malce težav z odgovori na vprašanja kaj preveč, premalo, kdo je najboljši najslabši itd, ker zelo težko posplošujem. Mogoče nekateri preveč cenijo vse drugo kot pripadnost mestu.

Katerih 5 ciljev bi najraje uresničili, če bi bili župan Novega mesta?
Najprej bi želela, da bi bili člani občinskega sveta izvoljeni neposredno od volivcev in ne kot predstavniki strank. Menim, da bi lažje delovali v dobro skupnosti in po lastnem mišljenju in ne v korist strank in njihovih voditeljev. Potem bi določili okvirne dolgoročne usmeritve za razvoj Novega mesta. Takoj bi pa poskušala zapreti za promet Glavni trg in najti rešitev za obnovo prvega narodnega doma na Slovenskem. V njem bi našla svoje mesto zgodovinska razstava o preteklosti Dolenjske in predvsem Novega mesta. Del prostorov bi bil namenjen prodajalni kvalitetnih umetniških del in umetnoobrtnih izdelkov iz lokalnega okolja ter gostinski lokal čitalniškega tipa.

Če bi celo Novo mesto zajel požar, kaj bi najprej skušali rešiti?
Ob tem vprašanju sem se spomnila na začetek vojne za Slovenijo. Takrat sem najprej pomislila, kako naj poskrbim za varnost svojih otrok in potem, katere muzejske predmete bi bilo potrebno prestaviti iz podstrešja v klet. Verjetno bi ob požaru razmišljala enako.

Komu je v Novem mestu najtežje?
Vsem, ki zaradi bolezni, sposobnosti, življenjske usode, izobrazbe ali česarkoli pač ne zmorejo in se ne znajdejo v trenutni družbi, da bi lahko živeli človeka vredno življenje.

Kakšen je vaš življenjski motto?
Z veseljem, vztrajnostjo in s prijetnimi ljudmi preživeti čim več dni svojega življenja.

Kakšen bi moral biti življenjski motto Novega mesta?
Novo mesto – mesto novih možnosti za delo, ustvarjanje in bivanje meščanov.

Foto: Tomaž Levičar, 02/2013

Kaj ste si kot otrok želeli postati, ko boste "velik"?
Že v osnovni šoli sem želela postati zgodovinarka.

Kaj je za vas sreča?
Fizično in psihično dobro počutje in dobri odnosi z mojo družino, sodelavci in prijatelji. Takrat lahko delam, razmišljam, ustvarjam in sem srečna.

V katerem času/obdobju bi najraje živeli?
Zadovoljna sem z izbiro mojega prihoda na ta svet. Zdi se mi, da pogosto idealiziramo preteklost. Menim, da se ni v življenju posameznikov kaj bistveno spremenilo. Vsak čas prinese svoje dobre in slabe reči, s katerimi se ljudje vsak po svojih močeh spoprimemo. Ampak čustva posameznika so pa v vseh zgodovinskih obdobjih enaka.

Kaj je vaše najljubše početje?
Bi rekla, da rada delam veliko različnih stvari. Težko izberem najljubše. Bolj mi je pomembno, da imam možnost izbire. Nisem pristaš do potankosti planiranih dni in še manj stalno ponavljajočega ritma iz dneva v dan.

S čim se trenutno najbolj zavzeto ukvarjate?
Službeno z urejevanjem muzejske dokumentacije in pripravo gradiva za bodoče razstave in objave.

Foto: Tomaž Levičar, 02/2013

Foto: Tomaž Levičar, 02/2013

V čem znate pretiravati?
Morda z delom. Mož pa pravi, da preveč razmišljam in imam posledično vedno na zalogi deset skrbi več kot je potrebno.

Kaj oziroma kdo je največja ljubezen vašega življenja?
Mož in otroka.

Kaj je vaša največja ekstravaganca?
Ne vem. Sem povsem običajen človek.

Imate kakšno neuresničeno željo?
Želja pa cel koš. Ampak nič spektakularnega. Pa tudi kar lepo se mi skozi življenje uresničujejo. Pred nekaj leti me je kratek čas zajela panika, ker sem se nenadoma zavedala, da ne bom uspela v življenju vseda videti, narediti itd. K sreči je bila tista faza kratka. Sedaj vem, da se da tudi brez nekaterih reči lepo živeti.

Če bi lahko, katera žival bi bili najraje?
Ptica.

Kaj ste po horoskopu?
Kozorog.

Kateri talent bi imeli najraje?
Glasbo in ples.

Kateri obrok je za vas najljubši?
Zajtrk v postelji s pogledom na ogromno staro orehovo drevo.

Katera je vaša najljubša beseda?
Ta trenutek sem pomislila na besedo mama.

Najbolj in najmanj priljubljen predmet v šoli?
Zgodovina mi je bila od nekdaj všeč, matematike se pa nisem nikoli prav naučila, saj še svoj bančni račun ne vodim ravno zgledno.

Kaj bi danes svetovali sebi pri osemnajstih letih?
Kar tako naprej.

Najboljša/najljubša knjiga, ki ste jo prebrali?
Eleganca ježa, ker je pisateljica tako dobro opisala stanje duha v današnji družbi.

Vaša najljubša risanka?
Spirit.

Vaša najljubša barva?
Črna v kombinaciji z rdečo, belo ali vijoličasto.

Foto: Tomaž Levičar, 02/2013

Vaš najljubši vonj?
Vonj letnih časov. Recimo pred nekaj dnevi je prišlo do odjuge in v zraku je bil vonj pomladi.

Najljubša sladkarija?
Sadne torte.

V čem ste najraje oblečeni?
Vsekakor dajem prednost udobju. Rada imam športna oblačila.

Od česa ste bili v življenju najbolj "zadeti"?
Od močnih čustev.

Kaj vas nasmeji?
Veliko reči, še najbolj pa domislice, vprašanja in odgovori majhnih otrok.

Kaj vas užalosti?
Nasilje vseh vrst in trpljenje ljudi.

Najpomembnejše, kar so vas naučili starši?
Delavnosti, vztrajnosti, spoštovanja in ljubezni do vsega.

Najpomembnejše, kar ste ali želite vi naučiti svoje otroke?
Enako kot so me naučili starši.

Foto: Tomaž Levičar, 02/2013

Kateri je najboljši nasvet, ki ste ga kdaj dobili?
Če kdaj ne vidiš takojšnje rešitve, počakaj do jutri.

Česa se najbolj bojite?
Nasilja vseh vrst in posledično vojne. V vojnih razmerah privrejo na dan najtemnejša človeška čustva in ravnanja in trpijo prav vsi brez pravega vzroka in brez opravičljivega cilja.

Katera je vam najljubša človeška lastnost?
Spoštovanje in ljubezen.

Za kateri športni klub navijate s srcem?
Ne navijam za športni klub, sem pa vesela uspehov športnikov . Ne razumem ljudi, ki so bili na primer razočarani, ker je bila Tina Maze v Mariboru »le druga«. Na nek način se mi zdijo vrhunski športniki v istem položaju kot so bili nekoč gladiatorji.

Kako in kje se rekreirate?
Rada hodim, planinarim, kolesarim in plešem. Največkrat se peš odpravim v Klevevž, Vinji vrh ali Gorjance, s kolesom pa proti Mirnski dolini ali Kostanjevici na Krki.

Katera je vaša najljubša jed in pijača?
Bolj kot eno jed bi izpostavila hrano raznolikega in izrazitega okusa. Pomembno mi je, da je hrana začinjena do takšne mere, da prepoznam začimbe. Rada imam nove okuse. Trenutno se učim kuhanja mehiških jedi.

Kakšen je vaš odnos do cvička?
V dolenjskih zidanicah zelo rada malicam različne dolenjske dobrote, pijem pa raje na Primorskem ali Štajerskem.

Katera menite, da je vaša najbolj opažena značilnost?
Vesela, delavna in zanesljiva so pred časom zapisali moji sodelavci.

Kaj (ali kdo) vas je najbolj zaznamovalo v življenju?
Ljudje, s katerimi sem preživela in še preživljam večino svojega časa. Vsekakor to ni samo ena oseba.

Kaj vam je bilo v življenju najtežje narediti?
Smrt bližnjih ali svojcev mojih bližnjih je zame težko breme. V tistih trenutkih se nekako ne znajdem in ostanem brez besed.

Kje ste bili nazadnje na počitnicah?
Ob Bohinjskem jezeru.

Foto: Tomaž Levičar, 02/2013

Katero je vaše najljubše tuje mesto? Zakaj?
Mogoče München. Najbrž zato, ker sem ga večkrat obiskala in eno leto tam tudi preživela dopust. Je zelo prijazno mesto za pešce in kolesarje in ima ogromno zelenih površin, istočasno pa tudi veliko drugih možnosti za preživljanje prostega časa kot npr: muzejev, koncertnih dvoran itd. Ideja za postavitev razstave Novo mesto 1848 – 1918 se mi je utrnila ravno ob ogledu razstave v tamkajšnjem mestnem muzeju.

Kam bi najraje povabili svojega prijatelja na večerjo v Novem mestu ali okolici?
Še najraje domov in sicer tako, da bi skupaj kuhali, ker je taka večerja še najbolj prijetna. Občasno obiščem gostišče Šentpeter, kjer imajo lepo teraso tik nad reko Krko.

Kaj bi tam jedla?
Trenutno nacho pico ali pa chimichango s piščančjim mesom.

Kako sami pripomorete k čistejšemu okolju v mestu?
Slabo, ker se v službo vozim z avtom. Sicer se pa trudim zmanjšati uporabo vseh vrst energije in kupovati z večjim premislekom vse življenjske potrebščine. Pri tem mi pomagajo otroci, ker so bolj ozaveščeni. Nasploh menim, da so mlajše generacije stopile korak naprej glede varovanja okolja.

5 vaših najljubših Novomeščanov?
Nerada izpostavljam posameznike, ker menim, da je za vsakim uspešnim posameznikom veliko pridnih mravelj. Sam človek težko dosega cilje, ki so pomembni za širšo skupnost. Na to vprašanje bo odgovorila prihodnost.

5 po vašem mnenju danes ali v zgodovini najpomembnejših Novomeščanov?
Ignacij Hladnik je pol stoletja vodil glasbeno življenje v mestu in bi si gotovo zaslužil večjo pozornost. Ivan Krajec je bil velik rodoljub, podpornih številnih slovenskih društev v mestu in tiskar, ki je prvič ponatisni Slavo vojvodine Kranjske. Janko Jarc je uspel postaviti temelje Dolenjskega muzeja. Pomembna se mi zdita gospodarstvenika Boris Andrijanič in Jurij Levičnik, ki sta položila temelje za razvoj podjetij, kjer še danes dela veliko število Dolenjcev.

Kaj Novo mesto najbolj loči od drugih mest?
Slikovita lega in bogata preteklost.

Po čem je po vašem mnenju Novo mesto v Sloveniji najbolj znano?
Po reki Krki, stolni oziroma kapiteljski cerkvi, Dolenjskem muzeju, ter tovarni Krka in Revoz.

Foto: Tomaž Levičar, 02/2013

Kaj bi Novemu mestu najbolj pomagalo pri razvoju?
Izobraženi, razumni in moralno načelni ljudje.

Na kateri svoj dosežek v zadnjem letu dni ste najbolj ponosni?
Na celoten projekt Novo mesto 1848 – 1918 .

Na kateri dosežek Novega mesta v zadnjem letu dni ste najbolj ponosni?
Na to, da še vedno spadamo v regijo, kjer je veliko zaposlenih prebivalcev.

Katere so 3 vaše najljubše pesmi iz novomeške glasbene zakladnice?
Rudolfov - Grem domov v Novo mesto, Ansambel Lojzeta Slaka - Krka sanjava in na Dan D, kjer igra tudi moj sodelavec. Predvsem čestitke za dolgoletno ustvarjanje in vztrajanje na slovenski glasbeni sceni.

Kaj bi radi povedali o Novem mestu, pa doslej niste?
Upoštevajoč bližajoče pustne dni bi dejala, da je Novo mesto kot speča lepotica, ki že nekaj časa čaka princa s spremstvom, da zasede Rotovž, prevzame oblast in mesto prebudi.

Foto: Tomaž Levičar, 02/2013

Intervju: Majda Pungerčar in Tomaž Levičar
Fotografije: Tomaž Levičar
2013, februar

No comments:

Post a Comment